Kilpauinti, kilpauintijoukkueet sekä valmennus

Tämä on kuvaus Vieskan Uimareiden eri kilpauintijoukkueiden toiminnasta, urheilijakohtaisista vaatimuksista ja seuran kilpauinnin järjestämiseen liittyvästä toimintaympäristöstä. Tämän ohjeistus toimii majakkana, kun kilpauintijoukkueita rakennetaan, harjoitusohjelmia suunnitellaan ja toimintaa joukkueissa seurataan.

Seurassa kilpauintivalmennuksesta päättävät kilpauintivalmentajat yhdessä hallituksen kanssa. Käytännön toimintaa ohjaavat joukkueiden vastuuvalmentajat yhdessä joukkueenjohtajien sekä mahdollisen valmennusryhmänsä/-ryhmiensä kanssa. Seuralla on valmentajapooli, jossa on käytettävissä apuvalmentajia sekä nuorisovalmentajia erilaisiin tuurauksiin sekä pidempien poissaolojen aikana joukkueiden valmennuksen turvaamiseksi.

Rollot

Joukkueen kuvaus:

Rollot-joukkueeseen pyritään valitsemaan 12 uimaria. Ikäluokka ryhmässä on Vieskan Uimareissa 8–13- vuotiaat. Joukkue harjoittelee altaassa nelisen kertaa viikossa. Uimarit ovat valmennuslinjamme mukaisesti lapsuusvaiheen loppusuoralla ja urheilullisuusvaiheessa.

Pääasialliset arvokisat:

Rollot on vuosittain järjestettävä suuri 10–13-vuotiaiden nuorten uimareiden uintitapahtuma, johon odotetaan osallistujia uimaseuroista ympäri Suomen. Perjantaista sunnuntaihin uidaan Rollo-uinnit eli 10– 13-vuotiaiden SM-uinnit. Tapahtumaan osallistuu vuosittain 600–800 lasta ympäri Suomen.

Urheilijan motivaatio, halu ja kyvykkyys:

Rollot ryhmässä pääasiallinen tavoite on nauttia yhdessä tekemisestä ja oppia kilpauinnista leikin, hyvän mielen ja mukavan tekemisen ehdoilla. Lapset pyrkivät osallistumaan harjoitteluun ja vanhemmat sitoutuvat toimintaan. Muiden urheilulajien harrastaminen on vielä mahdollista.

IKM

Joukkueen kuvaus:

IKM-joukkueeseen pyritään valitsemaan 10 uimaria. Ikäluokka ryhmässä on Vieskan Uimareissa 11–16- vuotiaat. Joukkueen uimarit harjoittelevat 4–8 harjoituskertaa viikossa, jotka koostuvat koulutoimen akatemia-aamuista, oheisharjoituksista sekä viisi kertaa Ylivieskassa järjestettävistä uintiharjoituksista. IKM- joukkueen jäsenet voivat aloitella kuivaharjoittelua valmennuksen ohjeiden mukaisesti. Uimarit ovat valmennuslinjamme mukaisesti valintavaiheessa, jossa harjoittelumäärää tulisi lisätä portaittain uimarikohtaisesti joka vuosi.

Pääasialliset arvokisat:

IKM-tasolla kauden pääkilpailut ovat Ikäkausimestaruuskilpailut. Tavoitteena on pääsy Ikäkausimestaruuskilpailuiden valtakunnallisiin loppukilpailuihin ja siellä menestyminen. Yhtenä tavoitteena on myös alittaa Nuorten SM-kilpailuiden aikarajoja.

Vuoden 2024 alusta ikäkausimestaruusuintien (IKM) ikäsarjat ovat Tytöt 14-, 15- ja 16-vuotta sekä Pojat 14-, 15- ja 16-vuotta. Kesän IKM-kilpailuihin saavat osallistua myös 13-vuotiaat tytöt ja pojat, jotka ovat alittaneet 14-vuotiaiden aikarajan. Kesän IKM-kilpailuissa on aikarajat. Syksyn IKM-kilpailuissa ei ole aikarajoja, vaan aluekarsinnat.

IKM-tasolla uimareille pyritään rakentamaan henkilökohtaisen viikkokuormitus, kuten joukkueen kuvauksessa todetaan. Osa uimareista osallistuu akatemian aamuharjoituksiin. Vieskan Uimarit tarjoaa mahdollisuuden harrastaa uintia myös matalammin tavoittein tällä tasolla, jolloin viikoittainen harjoituskertamääräkin jää alhaisemmaksi, esimerkiksi vain neljään (4) viikkoharjoitukseen.

Urheilijan motivaatio, halu ja kyvykkyys:

IKM-joukkueessa urheilevan pääasiallinen tavoite on kehittyä kilpauinnissa laadukkaan harjoittelun, hyvän mielen ja mukavan tekemisen ehdoilla. Nuoret osallistuvat ennalta sovitusti harjoitteluun ja vanhemmat sitoutuvat toimintaan. Toimintaan kuuluu oleellisena osana uintikilpailut, joihin uimarin pitäisi pystyä osallistumaan valmennuksen suunnitelman mukaisesti. IKM-ikäisillä voi vielä olla muitakin urheiluharrastuksia uinnin ohella, mutta huipulle pyrkivien olisi hyvä keskittyä pääsääntöisesti uintiin.

Huippuryhmät

Joukkueen kuvaus:

Huippuryhmiä seurassa on kaksi. Urheilijat jakautuvat kahteen ryhmään, sprinttereihin ja matkureihin. Ryhmiin pyritään valitsemaan 4–6 uimaria kumpaankin. Joukkueet harjoittelevat altaassa 7–10 kertaa viikossa. Harjoitukset koostuvat oheisharjoituksista, koulutoimen akatemia-aamuista, 6–7 Ylivieskassa järjestettävistä allasharjoituksista sekä Oulaisissa järjestettävistä allasharjoituksista. Joukkueen urheilijat tekevät allasharjoitusten lisäksi valmennuksen suunnittelemat oheisharjoitteet itsenäisesti tai ohjatusti. Uimarit ovat valmennuslinjamme mukaan pääsääntöisesti valinta- ja sitoutumisvaiheessa, joissa harjoittelumäärää tulisi lisätä portaittain uimarikohtaisesti joka vuosi. Sitoutumisvaiheen lopussa lähestytään 20 viikkotunnin allasharjoittelumäärää.

Pääasialliset arvokisat:

Kauden pääkilpailut ovat Ikäkausimestaruuskilpailut sekä uinnin SM-kilpailut joulukuussa sekä kesäkuussa. Tärkeimpänä tavoitteena on pääsy valtakunnallisten arvokisojen loppukilpailuihin ja siellä menestyminen. Tavoitteena myös pääsy Suomen maajoukkueisiin ja sitä kautta kansainvälisiin arvokilpailutapahtumiin.

Vuoden 2024 alusta ikäkausimestaruusuintien (IKM) ikäsarjat ovat Tytöt 14-, 15- ja 16-vuotta sekä Pojat 14-, 15- ja 16-vuotta. Kesän IKM-kilpailuihin saavat osallistua myös 13-vuotiaat tytöt ja pojat, jotka ovat alittaneet 14-vuotiaiden aikarajan. Kesän IKM-kilpailuissa on aikarajat. Syksyn IKM-kilpailuissa ei ole aikarajoja, vaan aluekarsinnat.

Urheilijan motivaatio, halu ja kyvykkyys:

Joukkueen urheilijoille rakennetaan henkilökohtainen harjoitusohjelma. Osa uimareista osallistuu akatemian aamuharjoituksiin ja osa tekee aamuharjoitukset itsenäisesti. Urheilijat sitoutuvat 100 % valmennuksen määrittelemän harjoitusohjelman noudattamiseen ja samaa odotetaan ryhmässä urheilevien tukijoukoilta. Urheilijan on osallistuttava kilpailutapahtumiin kausisuunnitelman mukaisesti, mikäli on terveenä ja kilpailukuntoinen. Urheilijoiden sitoutumista seurataan viikkotasolla. Huippuryhmissä uiminen edellyttää voimakasta sisäistä motivaatiota ja sitoutumista huippu-uintiin. Huippuryhmissä tekemisen ilo kumpuaa urheilijan rakkaudesta uintiin ja jatkuvasta itsensä kehittämisestä, niin urheilijana, kuin ihmisenäkin. Ryhmän urheilijat kantavat vastuun itsensä valmistamisesta harjoituksiin ja kilpailutilanteisiin. Valmentaja tukee ja toimii luotsina, mutta vastuu on urheilijalla itsellään.

Kilpa Yleinen

Joukkueen kuvaus:

Kilpa Yleinen on uintiryhmä, jossa uimarit voivat harjoitella uimista oman tahtotilansa mukaisesti. Ryhmälle järjestetään kaksi allasharjoitusvuoroa viikossa. Uimarit voivat osallistua koulutoimen akatemia-aamuihin, mikäli kuuluvat kohderyhmään. Lisäharjoitusvuoroja seura voi tarjota seurahintaisilla uimalipuilla, joiden myötä harjoittelua voi rytmittää täysin oman aikataulun ja tahtotilan mukaisesti! Näillä lipuilla pääsee uimaan myös 18.30–19.30 arki-iltaisin, jolloin muu seuratoiminta on pysähtyneenä – eli prime time kutsuu!

Pääasialliset arvokisat:

Uimarit voivat osallistua oman ikäluokkansa uintikilpailuihin.

Urheilijan motivaatio, halu ja kyvykkyys:

Joukkueen uimarit voivat suunnitella itselleen soveltuvan harjoitusohjelman käytettävissä olevien vuorojen sekä seuran uintilippujen puitteissa. Viikkokohtaisia harjoituskertoja syntyy kahdesta urheilijan määrittelemään maksimiin saakka.

Kilpauinnin harjoittelukausi

Syyskausi

Kilpauimareiden pääasiallinen harjoittelukausi kestää elokuun alusta joulukuun 20. päivän tienoille. Tämän jälkeen pidetään joukkuekohtainen lepojakso, joka yleisesti päättyy loppiaiseen.

Kevätkausi

Kilpauimareiden kevätkausi alkaa loppiaisen jälkeen ja kestää 31.5. saakka. Tässä vaiheessa kevätkausi päättyy niiden uimareiden osalta, joilla kesäkuun arvokisarajat eivät ole alittuneet. Ryhmät aloittavat halutessaan kesäkuun ajan kestävän oheisharjoittelujakson, jonka aikana on tarkoitus kehittää

urheilijakohtaisia ominaisuuksia esimerkiksi liikkuvuus- tai voimaharjoittelun osa-alueilla. (Toukokuun loppu on Uimaliiton määrittelemä aikaraja, johon mennessä arvokisarajat tulee rikkoa.)

Kesäkuun alusta alkaen arvokisauimarit ja valmentajat jatkavat kevätkautta valmistautumalla kesäkuun puolessa välissä uitaviin Ikäkausimestaruuskilpailuihin ja/tai kesä-heinäkuun vaihteessa järjestettäviin SM- kilpailuihin.

Valmentajasopimus

Seurassa valmentajien ja seuran välille laaditaan valmentajasopimus.